kalotaszeg.hu

Boldizsár Zeyk Imre így ír vissszaemlékezésében: "A Szent László király élete, tettei és tisztelete iránti érdeklõdésem már iskolás koromban kezdett kialakulni, hiszen a sok gyermekjáték és a cserebere tárgya, záloga, fizetõeszköze a Tordaszentlászlón és a falu határában, valamint a környéken nagy mennyiségben elõforduló kõpénz: a Szent László pénze volt. Ha az állattartó földmûves szerepét játszottuk, akkor a kisebb-nagyobb fenyõtobozok jelenítették meg a szarvasmarhát, ha pedig juhosgazdák lettünk, akkor a legnagyobb kõpénz volt a kos, a közepesek a juhok, az apróbbak pedig a bárányok. Ha meg boltosok vagy vásárlók voltunk, akkor picula, forint, krajcár, illetve pengõ és fillér, lej vagy bani gyanánt azzal a Szent László pénzzel fizettünk, vásároltunk, amely mind az udvarok, mind az utak homokjában meg porában ma is bõven akad.
A Szent Lászlóval és pénzével kapcsolatos mondaszerû történeteket gyakran hallhattuk a téli estéken a hozzánk is összegyûlt felnõttek beszélgetéseibõl, vagy a tavaszi, nyári és kora õszi mezei munkák déli pihenõiben, de értelmüket, érzelmi mélységüket csak akkor fogtam fel igazán, amikor szembesülhettem azokkal a helyekkel, ahol a feltételezett vagy megtörtént események: László király csodás tettei, harcai megtörténtek, végbementek. Ezek a hely és határnevek pl. Tordaszentlászlón a falutól délre elhelyezkedõ
Zarándoknál, Zarándok útja, Zarándok kútja, Zarándok csorgója, amelyek nagyjából az apai Zeyk és az anyai Enyedi család birtokrészében feküsznek, illetve ezektõl távolabb a Hesdát-pataka által érintett Kishesdát, Tér, Hesdátmagaslat, majd Nagymezõ a feltételezett kun-magyar csata és a királyüldözés színhelye; Pusztaszentkirály vagy Kékbükk, Magyarpeterd és az elpusztult Sarkad falunevek, valamint a Tordai-hasadék és Tordakõ."

Kattintson a részletesebb térképhez!

Ujonnan épített református templomának piacán padlásul szolgál Dengelegi Pongrác 1488 (?) évszámú címere. A. XV. századi gazdag kidolgozású, csúcsíves ablakmérmûtöredék a lebontott középkori templomtól származik. A kereszt alakú boltzáró-töredék és több mint 10 darab sírkõnek felhasznált XV. századi faragott idomkõ összegyûjtése és kõtárba helyezése folyamatban van. A még szolgáló, szürkére fakult pulpitus, mintájáról és kivitelezésérõl ítélve, Umling Lõrinc munkája.

  Ünnepségek:
 
Június 27-én, László napján rendezik a nemzetközi kórusfesztivált. Ilyenkor népviseletbe öltözött énekcsoportok lépnek fel.


A környék látnivalói:
Tordai hasadék (kb. 15 km)
Torockó (kb. 30 km)
Kolozsvár (kb. 25 km)
Kisbányai havasok, téli sípályák (kb. 20 km)
   
  Szállások Tordaszentlászlón: lásd Erdély Honlapon

[ fõoldal ] - [ népmûvészet ] - [ mûemlékek ] - [ események ] - [ fórum ] - [ chat ] - [ barangoló ] - [ közlekedés ] - [ gazdaság ] - [ szállások ]

impresszum - vendégkönyv - médiaajánlat

Enveco Free Stat