A vidék legjellegzetesebb és legszebb növényeit a tisz-tások és kaszálók változatos virágmezõin találjuk. Ezek szí-neikkel és illatukkal külánösen júliusban kápráztatják el és bódítják el a természet rajongóit. A leghíresebbek a Jád- és Dregán-, továbbá az Aranyos völgye, a Kõház tisztása és a Flóra-rét a Galbena völgyében.

A hegység jellegzetes növényvilág ritkaságnak számító virágok sorolhatók:
a lombhullató erdõk, nedves patakpartok napraforgószerû virága a Teleki-virág (Telekia speciosa);
a fenyves övezet és néha az alhavasi táj dísze: az alhavasi árvácska (Viola declinata) kékeslila virágával és a pompás sárga színû kereklevelû aranyvirág (Chrysanthe-mum rotundifolium), amely a margarétára hasonlít, végül, a Fehér-köveken még megtalálható a pompás tárnics (Gentia-num clusü), egy azúrkék színû harangvirág.
Ugyancsak a Bihar-Vlegyásza jellegzetességei a bennszülött (endemikus jellegû), csak itt található növénykülü-legességek, mint a Jád völgyét illatával betöltõ Jósika-orgona (Syringa Josikaea), a mészkõsziklák élénk lila, illatos Joó-ibolyája (Viola Joói Janka), a verespataki kertekben dísznövényként is megtalálható Janka-liliom (Lilium Jan-kae), amelynek sárga szirmai közül narancsszínû portokok kandikálnak ki. A vidék ritkaságai és jellegzetességei még: az apró, szõrös pártájú, élénk kék színû sisakvirág (Aconitum callibo-tryon), az aranysárga díszes hölgymál (Hieracium bifidum biharikum) - a sziklarepedések dísze, a csüngõ nyaláb-csengõke (Edraianthous kitaibelli) és végül a kéküstökû csormolya egyik különlegessége, a Melamphyrum biharense.

állatvilág - éghajlat


[ fõoldal ] - [ népmûvészet ] - [ mûemlékek ] - [ események ] - [ fórum ] - [ barangoló ] - [ közlekedés ] - [ gazdaság ] - [ szállásajánló ]

impresszum - vendégkönyv - médiaajánlat