kalotaszeg.hu

ÁLTALÁNOS
INFORMÁCIÓK
Pénzt romániában kevés helyen váltanak hivatalosan. Egyszerübb a dolgunk, ha nagyobb városokban találunk bankautómatát - pl. a Nagyváradi állomáson. Bár hivatalos, nagyon kedvezõ árfolyamon (a fekete piacnál jobb arányban) lehet lejhez jutni, az úgynevezett kezelési költség, amit utólag számít fel a magyar bank, a felvett összeg 15%-a is lehet!
Ha feketén, pénzváltóktól veszünk, kérdezzük körbe az árfolyamot több embertõl. Léteznek hamis bankók. Ha nem láttunk még eredetit, legyünk óvatosak!
(A váltási arány nem lehet kevesebb 1:100-nál)
VASÚT  Budapest - Kolozsvár távolságot valamikor a 40-es években 5 óra alatt meg lehetett tenni. Jelenleg 9 óra alatt is zötyöghetünk. Hiába, fejlõdik a világ... A nemzetközi vonatok többnyire Bánffyhunyadon (Huedin) és/vagy Csucsán (Ciucea) megállnak. Nagyváradról a személyvonat minden állomáson megáll, de ezzel együtt a menetidõ is hosszabbodik.
Romániában három féle vonat létezik: személy, gyors, rapid. Ugyanígy három tarifával is számoljunk. A gyorsra un. sebességi különbözetet is kell váltsunk, a rapidra pedig még helyjegyet is (ez a legdrágább). Pl. 2001 nyarán egy Nagyvárad - Kolozsvár jegy 100.000 lej volt személyvonatra (kb. 1.000 Ft). Ugyanez rapidra 220.000 lej.

Románul nem tudóknak a jegyet a következõ szöveggel kell megvenni Nagyváradon, ha átszállunk személyvonatra magyar kejtés szerint: "Un bilet vö rog pünö lá ...(itt a település neve jön) ku tren perszonál." A kasszásnõk nem nagyon tudnak magyarul. Ha valamiért nem ad jegyet, valószínûleg rossz pénztárhoz kerültünk. Próbáljuk a másiknál. Az állomáson az érkezõ és az induló vonatokat nagy táblák jelzik: érkezõ: SOSIRE, induló: PLECARE. A Cluj Napoca irányt kell nézni.Ha Biharfüredre vesszük az irányt, ki kell mennünk a buszpályaudvarra, vagy vonattal Belényesre (Beius) kell utazzunk.

A vonatok többnyire büdösek és mocskosak. Az állomásokon alkalmi pénzváltók szólítgatják az utazókat. Legyen óvatos.
BUSZ  Menetrendszerinti járatok indulnak Budapesten a Népstadiontól és a Nyugatitól Kolozsvár fele. A soförrel egyeztetve Kalotaszegen a kívánt helyen ki lehet szállni. Menetidõ a határátkelõ terheltségétõl függõen 4 - 7 óra (Csucsáig). Az út Kolozsvárig 2.000 - 4.000 Ft. Ezek reggel indulnak és koradélután Csucsa körül járnak. A Budapestrõl délután induló Székelyföldi buszokra is felkéreszkedhetünk, ha van üres hely. Ezek éjféltájt érnek oda. Lehet alkudni. Ajánlatos több busz árát megkérdezni.
SZEMÉLYGÉPKOCSI Ha hosszú utat gyorsan akarunk bejárni, vagy sok a holmink, jobb autóval indulni (mégjobb motorral). Budapest - Nagyvárad - Kolozsvár út jó állapotban van. A mellékutak sem rettenetesek. Ugyanez mondható el Nagyvárad - Belényes - Biharfüred, vagy a Bánffyhunyad - Bélesi tó útról is. Legfeljebb a hegyi szerpentinekre ügyeljünk

Jármûvel utazóknak ajánlott a Nagyvárad - Lesu-tó - Biharfüred - Belényes - Nagyvvárad útvonal. Gyönyörû szorosokon, vízesések és hegyi tavak mellett utazhatunk. Egy nap alatt bejárható. Gyakorlott vezetési tudást igényel Lesu-tó - Biharfüred szakasz. Itt egysávon, védõkorlát nélkül kell veszélyes szakadékos éles kanyarokban kocsikázni. Mindezek tetejében - ha "szerencsénk" van, több tonnás faszállító kamionnal is találkozhatunk. Ilyenkor amennyire tudunk, a peremre kell húzódni. A pontos vezetési térérzék túlélési kritérium. Biharfüred utáni ereszkedõn az egyik kanyarban emléktáblát találunk. Itt halt meg a hetvenes években 17 remeci lakos a szállító jármû fékhibája miatt.

Ajánlatos a fõutról legalább fél tankkal letérni. A magyarországi áraknak csak a 60-70 %-a.
     [ fõoldal ] - [ népmûvészet ] - [ mûemlékek ] - [ események ] - [ fórum ] - [ barangoló ] - [ közlekedés ] - [ gazdaság ] - [ szállásajánló ]

impresszum - vendégkönyv - médiaajánlat