kalotaszeg.hu
A JÁD-VÖLGYI LESI-TÓTÓL A MEZIÁDI-CSEPPKÕBARLANGHOZ
Az elmúlt években megépült Lesi-gát elkészülése után az innen induló turistaút kezdete a mintegy 29 millió m3-es tó vize alá került, másrészt a gát alatt létesült egy turistaközpont, amely akárcsak a tó felsõ végénél kialakult motel-tábor, új kündulási pontot tett szükségessé. A tó felsó csücskénél egy km-el feljebb, a Jád egyik mellékágát jelentõ völgynél indul nyugati irányban egy szekérút egy híddal, sajnos, jelzés nékül. Ez csak 2 km után kezdõdik, amikor a régi útra jutunk, miután megmásztunk egy gerinci kilátót, majd leereszkedtünk a Bulz-kõ (Piatra Bulzului) tövébe.
Innen a kék háromszög jelzésû, keményen emelkedõ ösvényen összesen másfél óra alatt egy kisebb gerinci tisztásra érünk, ahonnan szép kilátás nyílik nyugatra. Ezután egy hosszú erdei út következik és majd még ennyi idõ alatt egy mezõre érünk, ahol egy kunyhó is található. Az út kiszélesedik egy újabb nyeregig, elõbb szinten, majd kissé emelkedve, de többnyire a gerincen vezet.
Szép kaszálós tisztás után, ahol messzire el lehet látni, hirtelen jobbra kanyarodik utunk és lefelé egy forrásig ereszkedik. A völgy, amelyen a forrást is találtuk, nagy kövek közt, sziklás úton elvezet a cseppkõbarlang bejárata alá, ahol már érzõdik annak hûvös lehelete.
Újabb negyedóra alatt elérünk a menedékházig, ahol vezetõt találunk az ország egyik legnagyobb, 4 km hosszú cseppkõbarlangjának a bebarangolásához.


Táv:
10 km
Idõ: 4 óra
Színtk.: 600-470-900 m
Nehézségi fok: ***


vissza

[ fõoldal ] - [ népmûvészet ] - [ mûemlékek ] - [ események ] - [ fórum ] - [ chat ] - [ barangoló ] - [ közlekedés ] - [ gazdaság ] - [ szállások ]

impresszum - vendégkönyv - médiaajánlat

Enveco Free Stat