kalotaszeg.hu
A VLEGYÁSZA CSÚCS KÖRÚT


Vlegyászára Dragan tótól

Vlegyászára Kalotaszentkirályról
Vlegyászára Rogoj-ról
Vlegyásza - Pádisi menedékház
A kilátás keletre a Rékás és a Henc-patakok hátterében az 1150 m-es Hármas-kõszikla-csúcsra (Bogdan), délre a Vlegyásza-gerinc többi csúcsait láthatjuk: az 1640 m-es Mikó- és elõtte az 1688 m-es Kis-csúcsot. A háttérben a Bocsásza (Buteasa) jellegzetes kettõs csúcsa, nyugatra a Dregán-völgy, míg északra az enyhe lejtõjû Meszes-hegység vonulatai.
A csúcsnál ösvény ereszkedik a borókás, mohás gerincen, déli-délkeleti irányban. Az út egyik kilátójáról szépen látszanak a Fehér-kövek, majd lejutunk ahhoz az úthoz, amely Pádis felõl érkezik jellel (lásd a 4. pontot) és amelynek a kíséretében hamarosan eljutunk a Fehér-kövek lábához, ahonnan monumentálisan emelkedik ki ez a fehér sziklacsoport, hatalmas tornyaival. Innen erdei úton másfél óra alatt, gyakori tisztásokkal és több patak keresztezésével, egy utolsó emelkedõvel ér ki utunk a menedékház tisztására.Táv:
15 km
Idõ: 4-5 óra
Színtk.: 1430-1836-1430 m
Nehézségi fok: ***vissza

[ fõoldal ] - [ népmûvészet ] - [ mûemlékek ] - [ események ] - [ fórum ] - [ chat ] - [ barangoló ] - [ közlekedés ] - [ gazdaság ] - [ szállások ]

impresszum - vendégkönyv - médiaajánlat

Enveco Free Stat